Inspiratie no image

1 april 2010 | Gonnie

0

Afrikaanse woorde in jou advertensie

We blijven nog even in de grappen vandaag. Want wat is het Afrikaans toch een grappige taal! Wat dacht je van amperbroekie (string) en pletterpet (helm)?
Maarrrr: als je net als Knorr met de introductie van Bobotie een leuke campagne wilt bedenken met Afrikaanse woorden – want dat past zo leuk bij het WK, think again!

1. Ten eerste worden bovenstaande woorden nauwelijks gebruikt. Een string is gewoon een g-string, een helm is gewoon een helm. En niet elk woord eindigt op -ie. Dus je kunt de plank behoorlijk misslaan. En Afrikaners beledigen. Trouwens: als wij het hebben over ‘kijkbuis’ of  ‘uit je doppen kijken’, dan vinden de Afrikaners dat net zo raar.

2. Verder spreekt slechts 13% van de Zuid-Afrikanen Afrikaans (let op, zonder Suid-), dit zijn 6 miljoen mensen. Zulu en Xhosa (de taal met het irritantje klikje) worden veel meer gesproken. En de officiële taal is Engels. Wél gebruikelijk is de combinatie van Engels met Afrikaanse woorden. Heel gangbaar is bijvoorbeeld de uitspraak ‘Quite lekker!’, niet alleen voor eten, maar ook als reactie op de mededeling dat je een dag vrij bent.

3. Belangrijker wellicht is dat het Afrikaans altijd werd geassocieerd met de apartheid, het was de taal van de blanke boeren. Vandaar ook het (onlangs verboden) strijdlied ‘Shoot the boer’, waarmee tijdens de apartheid werd opgeroepen tot geweld tegen blanken. Langzamerhand krijgt het Afrikaans als taal een minder politieke lading, maar toch, voorzichtigheid is geboden als het gaat om dit soort precaire kwesties.

P.S. Voor wie toch nog even wil lachen, hieronder een aantal wél bestaande grappige Afrikaanse woorden: Drompoppie = majorette, Drukspyker = punaise, Kleefbroek = Legging, en wat dacht je van aftrekplek. Dat is dus gewoon een parkeerplaats.

Met dank aan Marcel Bas, die – mocht je toch Afrikaans in je campagne willen – je commercial kan inspreken. Een aanvulling tot slot van Marcel: Afrikaners zul je over het algemeen niet tegenkomen bij voetbalwedstrijden. Zij zijn meer into rugby.Tags: , , , ,

Geschreven door

Gonnie

Gonnie's uit de hand gelopen fascinatie voor inhakers begon toen prinses Amalia werd geboren en ze haar eerste scriptie over inhakers schreef. En zo gefascineerd is ze nog steeds. Gonnie werkt als product manager social bij TMG. Ze houdt van hard lachen en bier drinken - het liefst in die combinatie. En ook van dochter Jente, roze haar, adidas-slippers, Toffifees, Amsterdam en haar huis in Westerpark. Last but not least: ze raakt opgewonden van trending topics.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Omhoog ↑

  • Tweets

  • Partner

  • Advertentie


  • Nieuwste artikelen

  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Link Love

  • Archief