Onderzoek Communicatiekracht

3 mei 2010 | Gonnie

4

Het effect van inhakers – deel 2: communicatiekracht

Inhakers in het algemeen hebben niet meer stopping power dan vergelijkbare, gewone advertenties. Maar dat wil niet zeggen dat inhakers bijvoorbeeld ook niet beter worden herkend. Dus:
Hebben inhakers meer communicatiekracht dan gewone advertenties?

Tijdens De Telegraaf Inhaakwedstrijd in 2008 zijn tijdens het EK en de Olympische Spelen 85 inhakers gemeten door middel van Reclame Reactie Onderzoek. De inhakers zijn vervolgens vergeleken met de benchmark van Cebuco. In totaal hebben 1.750 lezers meegedaan aan het onderzoek. Hieronder een drietal interessante resultaten:

1. Inhaakadvertenties worden vaker gelezen (9%) dan gewone advertenties.
2. Ook worden ze een stuk vaker herkend dan gewone advertenties: 26%.
3. Inhakers hebben ‘talk value’, en dat is zeker iets dat je als merk wilt hebben: een vijfde van De Telegraaf-lezers gaf aan met anderen te spreken over inhakers. Dat past natuurlijk ook goed bij de missie van de krant om het gesprek van de dag te bepalen.

Dat inhakers goed scoren op indicatoren van reclamebereik, wordt ondersteund in de literatuur, met de term ‘synaptische modificatie’. Met inhaken heb je een zogenaamde thematische congruentie, wat zoveel wil zeggen dat het thema van de redactionele (de wedstrijduitzending of het artikel) en de commerciële content (de commercial in het blok of de advertentie) gelijk zijn. Bovendien is het thema top-of-mind bij de consument, door diezelfde redactionele content. En daar zit hem het punt.

Een impuls als ‘WK voetbal’ of ‘Oranje’ loopt namelijk steeds dezelfde neuronale route in de hersenen. Hierdoor passen de cellen zich aan, zodat er een voorkeurstraject ontstaat. Een thema is steeds makkelijker te reproduceren als het vaker gehoord en herhaald wordt. Wanneer op dezelfde manier het concept ‘Oranje’ zich inslijt in de hersenen, wordt de verwerking van impulsen die hiermee te maken hebben, steeds makkelijker. Een advertentie zou volgens deze theorie dus beter te verwerken zijn wanneer de consument veel soortgelijke impulsen over het thema van de advertentie heeft gekregen. Dit is natuurlijk optimaal het geval bij inhakers.

Zo. Intelligente modus uit.
Inhakers zijn natuurlijk ook gewoon leuk! Daarover meer, in deel 3: het effect van inhakers op likeability.Tags: , , , , , , , ,

Geschreven door

Gonnie

Gonnie's uit de hand gelopen fascinatie voor inhakers begon toen prinses Amalia werd geboren en ze haar eerste scriptie over inhakers schreef. En zo gefascineerd is ze nog steeds. Gonnie werkt als product manager social bij TMG. Ze houdt van hard lachen en bier drinken - het liefst in die combinatie. En ook van dochter Jente, roze haar, adidas-slippers, Toffifees, Amsterdam en haar huis in Westerpark. Last but not least: ze raakt opgewonden van trending topics.


4 reacties op Het effect van inhakers – deel 2: communicatiekracht

 1. djeego :

  Het effect van inhaken – deel 3: likeability is een dode link.
  Deze site bevat interessante lectuur en
  aangezien ik een student Marketing – Bedrijfscommunicatie (België) ben, kan ik hier de nodige extra kennis opsnuiven voor mijn richting. Na deel 1 & 2 gelezen te hebben, wou ik ook deel 3 graag lezen.
  Bedankt.

  • Haha! I do the exact same thing when I try to write, I stare at the computer and try to think of something clever and funny until my head starts to hurt. Also, I dont blog on weekends either, but that is because I just don’t feel like it. :)

  • Andrea,francamente con queste uscite ci attiriamo le giuste prese in giro di chi cattolico non è… (basta fare un salto sul sito dell’Uaar)BB non è un film cattolico, con buona pace dell’Osservatore Romano (consiglio buon paio di occhiali all’”Osservatore”).

 2. Hallo Djeego,
  Mijn excuses, de link moet het nu weer doen. Hier vind je bovendien een samenvatting: http://versereclame.nl/2010/08/19/zijn-inhaakadvertenties-nu-wel-of-niet-effectief/
  Leuk om te lezen dat je iets aan de artikelen hebt! Mocht je zelf leuke dingen tegenkomen, laat het me vooral weten. Succes met je studie!
  Groeten,
  Gonnie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Omhoog ↑

 • Tweets

 • Partner

 • Advertentie


 • Nieuwste artikelen

 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief

 • Link Love

 • Archief