Merken no image

6 juni 2010 | Gonnie

5

Wij tegen de Duitsers: een achterhaald concept

Ik had het woensdagochtend met Patrick Bernhart, schrijver van het hilarische boek ’2010 – Zo werden wij wereldkampioen’ – over het immer terugkerende thema: ‘Wij tegen de Duitsers’. 

Olaf Zwetsloot publiceerde toevallig diezelfde middag een column op Adformatie over dit thema in marketingcommunicatie: hij noemt dit Duitsland bashing en hij is een groot voorstander hiervan, ook in het dagelijks leven. Hij vindt het leuk om Duitsers de verkeerde kant op te sturen en krassen te maken in een Mercedes met wit-zwarte kentekenplaat.

Een aantal commercials haken dit jaar in op dit fenomeen. Zo hebben we ‘Die Antwort auf den Heineken Pletterpet’, waarin de Duitsers oordopjes in zwart-rood-geel presenteren. En de jongen die heel aardig zijn shirt geeft aan de Duitser die hij net heeft besmeurd met mayo en ketchup. Dit donkere shirt is echter het Nuon energieshirt, waardoor deze man in het oranje op de tribune komt te staan. Je kunt met de brulposter de Duitsers schreeuwend laten wegrennen uit hun kleedkamer, en diezelfde Duitse kleedkamer wordt door Histor oranje geverfd.

Dit terwijl het eigenlijk een gedateerd concept is. Bernhart vertelde mij dat veel Nederlanders tegenwoordig juist sympathiseren met Duitse voetbalclubs. Zo steunden vele Nederlanders Bayern München in de finale van de Champions League. Wellicht speelt hier mee dat de Duitsers zichtbaar dankbaar zijn dat spelers als Robben en Van Nistelrooy voor een club in de Bundesliga hebben gekozen. In zijn boek komt trouwens een verbroederingsactiviteit voor: er wordt een playbackwedstrijd gehouden met Duitse en Nederlandse spelersvrouwen, en Linda de Mol als presentatrice. En is de nieuwe angstgegner van Oranje tegenwoordig niet Portugal?

Ik denk bovendien dat het hele thema bij de jongeren ook niet meer zo leeft. Dus lach nog even om de commercials: het gaat om een uitstervend fenomeen. En dan kan ik tot slot nog vertellen dat ik woensdag ook kennis heb gemaakt met econoom Hein Schotsman van ABN Amro, die ons vertelde dat het het beste is voor de wereldeconomie als Duitsland wint.Tags: , , , ,

Geschreven door

Gonnie

Gonnie's uit de hand gelopen fascinatie voor inhakers begon toen prinses Amalia werd geboren en ze haar eerste scriptie over inhakers schreef. En zo gefascineerd is ze nog steeds. Gonnie werkt als product manager social bij TMG. Ze houdt van hard lachen en bier drinken - het liefst in die combinatie. En ook van dochter Jente, roze haar, adidas-slippers, Toffifees, Amsterdam en haar huis in Westerpark. Last but not least: ze raakt opgewonden van trending topics.


5 reacties op Wij tegen de Duitsers: een achterhaald concept

 1. Zou er geen verschil kunnen zijn tussen sympathie voor duitse voetbalclubs en sympathie voor het duitse nationale elftal? Zo maar een gedachte…

 2. Wevee :

  Een mooie aansluitende column van Luuk Ros in de nieuwste MarketingTribune. Soms plaatsvervangende schaamte voor Heineken http://www.marketingtribune.nl/nieuws/ros-redactioneel-campingbier/

 3. Pingback: Duitsland-Nederland inhaker van Dirk blijft op de plank « Versereclame.nl

 4. Pingback: » Nike – Er bestaan geen vriendschappelijke wedstrijden tegen Duitsland – Verse Reclame

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Omhoog ↑

 • Tweets

 • Partner

 • Advertentie


 • Nieuwste artikelen

 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief

 • Link Love

 • Archief