Tweet
Beate van Dongen: “Newsjacking is misleiding”
In de nieuwste MarketingTribune geven Beate van Dongen (partner bij VODW) en Thecla Schaeffer (Strategy Director bij G-Star) hun mening over newsjacking: op social media inhaken op breaking news. Marketingtribune geeft een voorbeeld.
“Toen ondernemersblad Sprout een artikel publiceerde over Marlies Dekkers, werd de lingeriekoningin al snel een trending topic op Twitter. Online webshop Vente-Exclusive was zo slim tegelijk een uitverkoop rond Dekkers’ producten op de microblogsite aan te kondigen.”
De meningen van Van Dongen en Schaeffer zijn niet erg positief. Van Dongen noemt newsjacking misleiding. “Ik ben uitgenodigd voor een interessante date. Wanneer ik in op en top mood bij het trendy restaurant aankom, blijkt mijn tafelgezelschap een levensverzekering te willen verkopen. Hmm… ik had wel wat anders voor ogen. Pure misleiding dus. Een naar gevoel dat ik ook bij newsjacking krijg.”
Stel dat het trendy restaurant Twitter is en de date een persoon die Van Dongen volgt op Twitter. Dan volgt ze blijkbaar vrijwillig iemand die probeert haar iets te verkopen. In de praktijk zal niemand een account volgen die alleen maar commerciële tweets verstuurt. Als een topic trending wordt op Twitter, vinden heel veel mensen een tweet of topic zó interessant, dat ze er vrijwillig voor kiezen om ook iets over dit topic te delen. Een viraal topic is gewoon een relevant topic. Of er nu een merk achter zit of niet.
Schaeffer geeft De Telegraaf de schuld van onze korte aandachtspanne: “De Telegraaf heeft als missie het gesprek van de dag te bepalen. En dat doen ze goed. Samen met De Telegraaf fladderen we van dag tot dag en van ramp naar ramp. Joran, Robert M., Libië, Fukushima, Het Huwelijk.”
[quote]“De Telegraaf kijkt niet terug en niet vooruit. De Telegraaf bestaat alleen in het nu.”[/quote]
“De Telegraaf kijkt niet terug en niet vooruit. De Telegraaf bestaat alleen in het nu. De krant is dan ook voorvechter van het inhaken en biedt adverteerders zelfs een inhaakkalender. Volgens De Telegraaf is het de meest effectieve manier van adverteren. Maar zo vluchtig als het nieuws is, zo vluchtig is de inhaker. De inhaker leidt op zijn best tot een aantal uur top-of-mindness.”
Beide dames pleiten voor structureel communiceren. Van Dongen geeft het specifieke advies om door middel van relevante content strategisch te linkbuilden vanuit kwalitatieve sites die passen bij uw propositie. En ze hebben natuurlijk gelijk. Er heeft nog nooit iemand een relatie met een klant opgebouwd met een enkele wakkere inhaker of scherpe tweet. En het is ook zeker niet slim om langdurige campagne te onderbreken met een inhaker, alleen omdat je een makkelijke grap kunt maken die virale potentie heeft. Dat concludeerde ik een vijftal jaar geleden ook.
Maar als de boodschap geen mensen kwetst en relevant is voor je merk en je lopende campagne, kan een inhaker wel heel veel aandacht genereren, júist voor die campagne en die relevante content waarmee je aan strategische linkbuilding doet.
[box]Credits beeld: Boomerang Create[/box]