Merken Rabobank doping Afgestapt

22 oktober 2012 | Gonnie

0

Rabobank alleen naar de top. Dat is het idee.

Door: Susanne Plaisier (@splaisier)

We blikken terug en gaan naar de Tour de France van 2009. Rabobank had het zwaar, maar behaalde een machtige overwinning op de bekendste bergetappe Mont Ventoux.

 

Reden genoeg dus om dit wielersucces te vertalen in een positieve inhaker.

 

Het is tijd.
Nu – dik drie jaar later – is deze inhaker pijnlijker dan Rabobank zich ooit had kunnen voorstellen. Gestopt met sponsoring door wijde verspreiding van doping binnen wielersport, geruchten over eigen dopingprogramma en een verleden die niet valt te wissen. De belofte van de inhaker om samen door het dal te gaan blijkt niet tot in eeuwigheid te bestaan. Rabobank liet de wielerploegen liever barsten en het jonge talent schieten; die nu de dupe zijn van de oude generatie. Doodzonde en hypocriet volgens velen, maar voor Rabobank was de maat vol.

Schrijnend trouwens dat de inhaker refereert naar een crisisdal, die na drie jaar nog steeds onder de levende is. Ook onderstaande advertentie wekt nu enigszins op de lachspieren. Dat goede gesprek en extra belminuten komen in crisistijden immers goed van pas.

Of deze (inhaak)advertenties en het dopingschandaal schade aan het imago opleveren voor Rabobank? Nee, bij navraag in mijn omgeving met diehard wielerfans lijkt de geloofwaardigheid er niet minder op te worden. Integendeel, de Rabobank schijnt (lees: ik ben een leek) zo sterk verbonden te zijn met de sport dat de ondervraagden het eeuwig zonde vinden, ondanks er wel getwijfeld wordt aan de onschuld (net als bij Nike).

Reputatie Rabobank
Het onderzoek van research- & consultancybureau MarketResponse onderstreept dit gevoel, want zo’n 85% van de Nederlanders denkt nog steeds positief of hetzelfde over Rabobank als sponsor van het wielrennen. Geen reden om te stoppen dus? Nee, ook dat gaat te ver. Ondanks het positieve oordeel als sponsor, vindt bijna de helft van de ondervraagden dat de Rabobank verantwoordelijk is voor het dopingvrij houden van haar wielerploeg. Daarbij twijfelt vier op de tien Nederlanders aan de onschuld die de Raboploeg claimt.

De inhaker bevestigt mijn gevoel dat ze verantwoordelijkheid als sponsor hadden moeten nemen en achter hun ploeg hadden moeten blijven staan, ook al gaat de wielersport momenteel door een diep dal. Maar het stoppen als sponsor na zestien jaar is zo’n duidelijke boodschap dat er duidelijk geen enkel vertrouwen meer was in een eerlijke en dopingvrije sport. Als leek blijft het imago van Rabobank voor mij hetzelfde, maar nooit zal ik meer een seconde kijken naar de verbeten gezichten die een berg op fietsen tijdens de Ronde van Frankrijk. Laten we het dus vooral houden bij het onveranderde imago van de grootste financiële dienstverlener van Nederland.

P.S. Vandaag is de dag dat de internationale wielerunie UCI zich uitspreekt over het rapport van dopingsinstantie Usada. Een spannende dag dus voor wielerliefhebbers en met name voor Lance Armstrong.


[box]Deze blogpost is een bijdrage van Susanne Plaisier (@splaisier) in het kader van #deeljeblogdag, een initiatief van Freek Janssen. Susanne is mede-eigenaar communicatiebureau KISS2. KISS2 adviseert en begeleidt organisaties omtrent de vormgeving en implementatie van een grensverleggend communicatiebeleid.[/box]Tags: , , ,

Geschreven door

Gonnie

Gonnie's uit de hand gelopen fascinatie voor inhakers begon toen prinses Amalia werd geboren en ze haar eerste scriptie over inhakers schreef. En zo gefascineerd is ze nog steeds. Gonnie werkt als product manager social bij TMG. Ze houdt van hard lachen en bier drinken - het liefst in die combinatie. En ook van dochter Jente, roze haar, adidas-slippers, Toffifees, Amsterdam en haar huis in Westerpark. Last but not least: ze raakt opgewonden van trending topics.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Omhoog ↑

  • Tweets

  • Partner

  • Advertentie


  • Nieuwste artikelen

  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Link Love

  • Archief