Onderzoek Boek Buzz Berger

13 mei 2013 | Gonnie

2

De 6 ingredienten voor virals

Het boek ‘Buzz’ beschrijft hoe dingen viral gaan. Jonah Berger deed talloze onderzoeken en geeft zes ingrediënten voor buzz.  

De samenvatting van het boek door Micha Koster op Marketingfacts is meer dan uitstekend, dus die hoef ik niet meer te maken. Maar als je een boek schrijft met ingrediënten voor virale marketing, moet je deze voor de promotie van je boek natuurlijk ook zelf toepassen. Ik beschrijf in deze post hoe dit is gebeurd.

1. Sociaal wisselgeld: We delen dingen die ons, de delers, er goed doen uitzien. We checken de site isitold.com, zodat we vooral niet een van de laatsten zijn die een filmpje over karaoke bij het benzinestation delen. En een tijdje geleden wilde iedereen naar Door 74, de geheime kroeg aan de Regulierdwars. De site van deze kroeg heeft een website met alleen een telefoonnummer. Welk ander bedrijf doet dat nou? Je moet dus weten wat het is, voordat je gaat bellen. En als je weet wat het is, ben je een insider.

Natuurlijk voelde ik me vereerd toen ik een mail kreeg van Arjen van de Steeg dat ik het (Nederlandstalige) boek alvast mocht lezen. Influence marketing bureau First zorgde ervoor dat ik me een insider voelde. Dat werkte, want ik tweette natuurlijk snel dat ik een cadeautje had gekregen.

2. Triggers: We delen dingen die ons sterk bezig houden. Hoewel je zou verwachten dat we meer tweeten over de Rollende Keukens, het eenmalige culinaire hipsterevent in het Westerpark, dan over ontbijt. Nu kan ik dat helaas niet bewijzen, maar het gaat erom dat we meer praten over dingen die ons dagelijks bezighouden, dan over dingen die dan wel opwindender zijn, maar minder vaak voorkomen. Daarom is een ‘Vier uur Cup-a-soup’ campagne ook effectiever dan ‘Kerstmis Cup-a-soup’.

Aangezien ik vrij veel tijd besteed aan mijn interesse voor trending topics, is dit thema top-of-mind en vertelde ik in de afgelopen week al een aantal mensen over het boek. Kortom: waar het hart van vol is, loopt de mond van over.

3. Emotie: We delen dingen als we erdoor bewogen worden. Niet elke emotie leidt tot delen, maar wel diegenen die ons opwinden, zoals ontzag en plezier: Richard Branson die als hoge baas stewardess speelt na een weddenschap. Maar er zijn ook negatieve emoties die ons opwinden: woede en walging. Zoals bijvoorbeeld Paul de Leeuw die moedermelk drinkt.

 

Zoals je weet, raak ik lichtelijk opgewonden van trending topics. En vond ik het dus niet erg om een aantal uren te besteden aan het lezen van het boek.

4. Zichtbaar: We delen dingen die zichtbaar zijn. De Movember campagne zou veel minder succesvol zijn als we ons okselhaar zouden laten staan. In november is dat (hopelijk) niet zichtbaar, en het zou ook niet voor gesprekken zorgen. In Amsterdam weet iedereen dat Valtifest weer plaatsvindt als er veel mensen in een verkleedthema langsfietsen. Als je veel oranje om je heen ziet en met anderen over de troonswisseling praat, word je getriggerd om inhakers hierop te delen.

En hoe meer je over een bepaalde film leest, hoe meer je zult gaan denken: “Die film moet wel echt bijzonder zijn, daar moet ik ook naartoe!” Hetzelfde geldt natuurlijk voor dit boek. Hoe meer ik erover tweet en post, hoe meer de moeite waard het boek lijkt. Hoe slim is het dan ook dat ik van First nog vijf exemplaren mocht weggeven. Deze personen zullen zorgen voor nog meer zichtbaarheid. En het doet mij er weer goed uitzien… ;)

5. Praktische waarde: als iets nuttig is, delen we het met anderen. Bijvoorbeeld als we geld kunnen besparen of ons alvast kunnen inlezen over onze vakantiebestemming. Hoe meer niche het onderwerp is, hoe groter bovendien de kans is dat we iets doorsturen. Tips over de nieuwe veranderingen van Facebook zullen we niet doorsturen naar al onze vrienden, hoewel ze allemaal op vakantie gaan. Maar als het artikel gaat over vernieuwingen van Path, en je collega is een groot fan, dan is er een grote kans dat je het artikel naar hem mailt.

Ondanks Moederdag gaf ik geen exemplaar van het boek aan mijn moeder. Hoewel ze het gebaar zou kunnen waarderen, is de kans dat ze het zou lezen – en delen – erg klein. Want voor haar is het boek niet erg nuttig. Dat is anders voor Roos van Vugt, die dagelijks de vraag krijgt van merken hoe ze meer earned media kunnen genereren. En Jordi van de Bovenkamp, die van het verkrijgen van retweets en likes zijn beroep heeft gemaakt. En Koen Droste, die dagelijks A/B-testen doet om het virale bereik van Upcoming.nl te vergroten. En Marloes Leeuw, die voor Facebook en Twitter een selectie maakt van artikelen van Telegraaf.nl-artikelen waarvan zij verwacht dat ze het meest gedeeld worden.

6. Verhalen: we delen informatie eerder als ze verpakt zijn in een verhaal. Dat Dove ervoor wil zorgen dat vrouwen zich zelfverzekerder voelen, zou je niet zomaar delen. Maar wanneer Dove in een verhaal laat zien dat anderen je vaak veel mooier vinden dan jijzelf, dan wordt het shareable.

 

Nu maar eens kijken of jij dit verhaal deelt. Of het boek koopt.
‘Buzz’ is vanaf 5 juni verkrijgbaar voor 19,99
.

Wil je het boek ‘Buzz’ winnen?
We zijn benieuwd naar jouw favoriete (viral) inhaker aller tijden. Laat ons voor 20 mei weten wat jouw favoriete inhaker is. Kijk hier voor een voorbeeld.Tags: ,

Geschreven door

Gonnie

Gonnie's uit de hand gelopen fascinatie voor inhakers begon toen prinses Amalia werd geboren en ze haar eerste scriptie over inhakers schreef. En zo gefascineerd is ze nog steeds. Gonnie werkt als product manager social bij TMG. Ze houdt van hard lachen en bier drinken - het liefst in die combinatie. En ook van dochter Jente, roze haar, adidas-slippers, Toffifees, Amsterdam en haar huis in Westerpark. Last but not least: ze raakt opgewonden van trending topics.


2 reacties op De 6 ingredienten voor virals

  1. Pingback: De 6 ingredienten voor virals | Verse Reclame - AMD1510

  2. Pingback: De Incredible Leesmap #21 - The Incredible Adventure starts here...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Omhoog ↑

  • Tweets

  • Partner

  • Advertentie


  • Nieuwste artikelen

  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Link Love

  • Archief