Inspiratie Jaguar

24 september 2013 | Gonnie

2

De favoriete inhaker van Piet Hein Smit

In deze serie aandacht voor de klassiekers onder de inhakers. Deze keer: Piet Hein Smit

Piet Hein is geboren in 1969 en was vanaf al op jonge leeftijd volledig bezeten van merken.
Hij startte op 20 jarige leeftijd als stagiair bij PMSvW/Y&R in de tijd dat Paul Meijer de creatieve leiding overnam van Jim Prins en het bureau legendarisch werk maakte. Drie jaar later maakte hij in 1993 de overstap naar Saatchi & Saatchi waar Mark Cunningham en Wim Ubachs het bureau nieuw leven in bliezen.

Na weer drie jaar besloot hij in 1996 een lang gekoesterde droom te verwezenlijken: een jaar lang de wereld rond reizen om vervolgens in 1997 voor zich zelf te beginnen. Piet Hein is mede-oprichter van XXS in 1998, het bureau bestaat inmiddels 15 jaar. XXS is bekend van onder andere de challengers easyJet, RouteMobiel, Bizner & Dirk. Huidige opdrachtgevers zijn: BinckBank, DekaMarkt, Dirk, Florius, Google, Nierstichting, Oxxio, Tango, Thuisbezorgd.nl, Vereniging Eigen Huis en VVD.

XXS is ook bekend van de mooie inhakers, onder andere voor Dirk. Vorige week zagen we het Dijsselbloemetje, een inhaker uit een hele mooie serie Prinsjesdaginhakers van Dirk.

Dit is de favoriete inhaker van Piet Hein.

Opdrachtgever: Jaguar Nederland
Bureau: KKBR
Medium: Dagblad
Jaartal: 1990
Actuele gebeurtenis: Aftreden Margareth Thatcher

“Om te beginnen is deze inhaker regelrecht tussen de ogen. De typografie. Het ritme van de tekst. De eenvoud van de foto. Hij is humoristisch en toch kun je het voelen. Het moeilijkste komt nog…

Op de tweede plaats was het in die tijd een waanzinnig unieke prestatie. We hebben het over de periode waarin er nog zetwerk besteld moest worden. En visuals nog in ‘scrapers’ werden afgebeeld. En dan de ochtend nadat het nieuws bekendgemaakt werd, in de krant staan. Weergaloos. Het zegt veel over de snelheid van het toenmalige KKBR. Het zegt veel over De Telegraaf die, zo wil het verhaal, de persen hebben stilgezet om de advertentie nog mee te kunnen nemen. En het zegt veel over de opdrachtgever, die goedkeuring gaf op een krabbel over de fax.

 

Op de derde plaats was het effect van de uiting fantastisch. Ik vond laatst in de BBC-kelders van het internet een nieuwsfragment van de avond. En daar zie je de iron lady na haar afscheidspeech achterin de betreffende Jaguar Downingstreet 10 verlaten. De volgende ochtend met chocoladeletters op de voorpagina van De Telegraaf: THATCHER TREEDT AF.
Op de achterpagina de inhaker.
Loepzuivere visual transfer.
Toen al.

Jaguar aftreden Margareth Thatcher

Last but not least: deze advertentie is de reden dat ik definitief besloot het vak in te gaan. Ik was tijdens mijn stage bij Y&R op de dag van het nieuws in Loetje met de account director waarvoor ik werkte aan het lunchen. Ja, dat deden we toen nog. Tijdens de biefstuk met sla raakte hij aan de praat met twee bijzonder enthousiaste vakgenoten aan de tafel naast ons. Die vertelden vol trots wat er de volgende ochtend in de krant zou staan. Toen niet wetende dat ik jaren later met de creatieve breinen achter deze advertentie, Jan de Roos en Clement Burger, ons eigen bureau XXS zou beginnen.”Tags: ,

Geschreven door

Gonnie

Gonnie's uit de hand gelopen fascinatie voor inhakers begon toen prinses Amalia werd geboren en ze haar eerste scriptie over inhakers schreef. En zo gefascineerd is ze nog steeds. Gonnie werkt als product manager social bij TMG. Ze houdt van hard lachen en bier drinken - het liefst in die combinatie. En ook van dochter Jente, roze haar, adidas-slippers, Toffifees, Amsterdam en haar huis in Westerpark. Last but not least: ze raakt opgewonden van trending topics.


2 reacties op De favoriete inhaker van Piet Hein Smit

 1. marisette :

  vindt dit héél leuk!

 2. Jan Koetse :

  Kijk dat waren nog eens tijden! De account director (dat was ik) had zo zijn twijfels over de zestraps
  heading, maar Jan de Roos, Clement Burger en Geert Tax (de klant) wisten gelukkig beter en zetten
  een tijdje later De Gouden Leeuw breed lachend op mijn bureau; wat was ik blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Omhoog ↑

 • Tweets

 • Partner

 • Advertentie


 • Nieuwste artikelen

 • Schrijf je in voor de nieuwsbrief

 • Link Love

 • Archief