Inspiratie Unox koude lente

21 november 2013 | Gonnie

1

De favoriete inhaker van Rik toe Water

unnamedGoede inhakers zijn fantastisch. Deze week vertelt Rik toe Water over zijn favoriete inhaker. Rik is Creative Director bij MEC Nederland en werkt onder andere voor merken als Grolsch, IKEA, Albert Heijn, Mercedes-Benz en Mona. Daarvoor was hij werkzaam als creative bij Social Embassy en Endemol.

Rik zegt over zijn werk bij MEC: “Elke dag proberen we relevant te zijn voor onze fans, we signaleren kansen en schaven onze content bij. Dit met als doel om de likeability van een merk te vergroten en van fans zogenaamde merkambassadeurs te maken. Een fan die je content deelt met zijn of haar vrienden is namelijk goud waard in mijn ogen.

Fans verzamelen als voetbalplaatjes en intern scoren met aantallen is oldskool marketing. Fans inzetten voor je merk, het dialoog aangaan en co-creëren. Daar ligt volgens mij de toekomst.”

Dit is de favoriete inhaker van Rik:

Opdrachtgever: Unilever Nederland
Bureau: TBWA
Jaartal: 2013
Medium: van Facebookpost tot dagbladadvertentie
Actuele gebeurtenis: aanhoudende slecht weer in mei

“Voor mijn favoriete inhaker hoef ik niet zover terug in de tijd. Het betrof een actualiteit die heel Nederland in zijn greep hield. Namelijk het slechte weer in de meimaand van dit jaar. De inhaker van Unox bezat de ideale mix van paid, owned en earned (POE). Geen one-off, maar een doordachte campagne uitgesmeerd over drie dagen. De meeste inhakers zijn vluchtig, maar dit was anders. Deze inhaker werd dagelijks ververst, steeds relevanter en daardoor nóg sterker.

Soms dienen er zich kansen aan die je simpelweg niet mag negeren. Facebook is de grootste barometer ter wereld. Als ik wil weten wat het vandaag of morgen voor weer wordt, check ik liever mijn newsfeed dan Buienradar. Elke post die te maken heeft met het weer scoort. Keer op keer. De meimaand leende zich dus uitstekend om in te haken op de tegenvallende lente. En met lente bedoel ik eigenlijk herfst qua weerbeeld en temperatuur. Unox is typisch zo’n een merk dat koek & zopie ademt, je naar stamppot doet verlangen en je opwarmt als de kou ondraaglijk is. Een gouden inhaakkans werd geboren.

Alles wat we online posten, zou de potentie moeten hebben om ook door de grote buitenwereld gezien te worden

Unox is op Facebook al een tijdje actief met inhakers, wat productinfo, zo nu en een activatie en de onvermijdelijke heritage posts. Niets nieuws onder de zon dus, maar wat Unox wel vaker doet is een online inhaker gebruiken in de offline wereld wat weer leidt tot een paginagrote advertentie in de Telegraaf. Eigenlijk moet elk bureau zichzelf dat ten doel stellen. Alles wat we online posten, zou de potentie moeten hebben om ook door de grote buitenwereld gezien te worden. Heineken gebruikt ook steeds vaker deze tactiek. Facebook als testcase gebruiken en dan dezelfde uiting gebruiken in abri’s en billboards. Slim.

Terug naar Unox. Het inhaken op het troosteloze weer begon op een druilerige donderdag. Daar werd de vraag gesteld of ze de koek & zopiekraam maar weer van stal moesten halen. Geniaal, humoristisch en relevant. De post kon rekenen op veel likes, shares en werd later ook op Twitter flink geretweet.

unnamed-2

unnamed

Unox toonde lef om de volgende dag gratis erwtensoep uit te delen en zelf de kou te trotseren op het verlaten strand van Scheveningen. Iedereen die er een frisse neus kwam halen, werd door warme Unoxluchten verwelkomd. Het mag geen geheim zijn. Deze actie werd zowaar nóg beter ontvangen.

Maar we zijn er nog niet. Want waar iets gratis te halen valt, zijn Nederlanders. Dus de rij voor het kraampje samen met de grauwe lucht, de witte schuimkoppen op de golven, het ontbreken van Duitse kuilen en zonnende mensen leverde een prachtplaat op die wederom paginagroot in de Telegraaf afgedrukt werd. Zo werd het toch nog een lekkere stranddag. Deze inhaakcampagne is perfect getimed, leverde een mooi verhaal op en het maakt mijns inziens de inhaker niet minder spontaan. Unox was daarmee de inhaakkoning van de slechtste lente ooit.”

Unox koude lenteTags: , , ,

Geschreven door

Gonnie

Gonnie's uit de hand gelopen fascinatie voor inhakers begon toen prinses Amalia werd geboren en ze haar eerste scriptie over inhakers schreef. En zo gefascineerd is ze nog steeds. Gonnie werkt als product manager social bij TMG. Ze houdt van hard lachen en bier drinken - het liefst in die combinatie. En ook van dochter Jente, roze haar, adidas-slippers, Toffifees, Amsterdam en haar huis in Westerpark. Last but not least: ze raakt opgewonden van trending topics.


1 reactie op De favoriete inhaker van Rik toe Water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Omhoog ↑

  • Tweets

  • Partner

  • Advertentie


  • Nieuwste artikelen

  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Link Love

  • Archief