Media Andrelon Perfecte Krul

9 juli 2014 | Gonnie

1

Inhaken in de krant met een grap die al gemaakt is, is dat erg?

Al tijdens de penalties tegen Costa-Rica werd de grap ‘Perfecte Krul’ gemaakt op Twitter en kwamen de paarse flessen ook op Facebook en Whatsapp voorbij. Social Embassy zat op te letten en adopteerde de grap maar al te graag en plaatste onderstaand bericht op Facebook, diezelfde nacht om 1.36 uur.

Andrelon perfecte krul FB

 

Maandag stond er een paginagrote advertentie in De Telegraaf: “Zelden zo’n perfecte krul gezien.” Meteen kwamen er reacties: de grap was al oud en het idee was gejat. Het lijkt alsof snelheid belangrijker is dan een goed idee, zoals Suzanne van Nierop al stelde in haar artikel op Adformatie.

Maar is het inderdaad zo dat een advertentie in de krant niets meer toevoegt als de grap al viraal is gegaan op social media? Bureau Consumenten Onderzoek van De Telegraaf onderzoekt alle inhakers die in de krant zijn geplaatst, en ik vroeg hen een aantal vragen toe te voegen om hier achter te komen.

Slechts een kwart overlap
Allereerst doet de advertentie het ontzettend goed. De uiting behoort tot de top vijf beste inhakers tot nu toe gemeten. 26 procent van de respondenten had de ‘perfecte krul’-grap al gezien. Driekwart hiervan zag de grap op Facebook, 26 procent op Whatsapp en 8 procent op Twitter. De grap ging erg snel rond: ruim een derde had de grap al direct na de wedstrijd gezien, en nog eens 21 procent kwam hem op zondagochtend tegen.

- We hebben de volgende stellingen aan de respondenten voorgelegd:
- Het is slim dat Andrelon gebruik maakt van de creativiteit van mensen op social media:
84% mee eens vs 5% mee oneens.
- Tim Krul is het gesprek van de dag en het is logisch dat Andrelon erop inhaakt:84% mee eens vs 4% mee oneens.
- Deze grap is gejat en laat zien dat reclamemakers niet origineel kunnen inhaken:
12% mee eens vs 54% mee oneens.
- Maandag is te laat om deze grap te maken. Het momentum is voorbij:
27% mee eens vs 57% mee oneens.
- Niet iedereen ziet de grappen op social media. Daarom is het leuk dat het ook in de krant staat:
78% mee eens vs 8% mee oneens.

Ook dagbladadvertenties worden gedeeld
Ruim driekwart van de respondenten gaf aan dat hij op maandag met anderen over Nederland-Costa Rica had gesproken. De inhaker van Andrelon paste dus goed in het gesprek van de dag en dat blijkt uit het feit dat maar liefst 15 procent met anderen over deze inhaker had gesproken. Ook dagbladadvertenties worden dus ‘gedeeld’.

Een dagbladinhaker voegt veel toe
Conclusie: driekwart van De Telegraaf-lezers had de grap nog niet gezien. Dit betekent een extra bereik van 1,4 miljoen Nederlanders. De overlap van 400.000 personen is natuurlijk geen waste, iedereen weet dat herhaling belangrijk is in reclame. Onder de respondenten bestaat weinig negatief sentiment om het feit de grap niet nieuw was. Het plaatsen van een veelgedeelde inhaker in print lijkt daarmee een goede zet.

Dank aan Bureau Consumenten Onderzoek. n = 146, gemeten op maandag 7 juli, op de dag dat de inhaker in de krant stond.
Bereik van De Telegraaf: 1,8 mio lezers per dag.
Credits voor de campagne: inhaker op Facebook door Social Embassy, verantwoordelijk voor printadvertentie: JWTTags: ,

Geschreven door

Gonnie

Gonnie's uit de hand gelopen fascinatie voor inhakers begon toen prinses Amalia werd geboren en ze haar eerste scriptie over inhakers schreef. En zo gefascineerd is ze nog steeds. Gonnie werkt als product manager social bij TMG. Ze houdt van hard lachen en bier drinken - het liefst in die combinatie. En ook van dochter Jente, roze haar, adidas-slippers, Toffifees, Amsterdam en haar huis in Westerpark. Last but not least: ze raakt opgewonden van trending topics.


1 reactie op Inhaken in de krant met een grap die al gemaakt is, is dat erg?

  1. Pingback: PR: de kracht van herhaling? - Progress Communications

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Omhoog ↑

  • Tweets

  • Partner

  • Advertentie


  • Nieuwste artikelen

  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  • Link Love

  • Archief